2007-12-27: " Om Solbjerg kirke og den ejere på Wiffertsholm"
Solbjerg er en smuk lille landsby godt 3 km. syd for Bælum. Byen ligger lige neden for kirkebakken og godt i læ for vestenvinden. Fra kirken er et pragtfuld udsyn ikke blot over byen, men også til de omkringliggende skove. Mod vest får man tillige et glimt af heden og vender man blikket mod øst ligger "Lille Vildmose", der i fordumstid gik tæt ind til Solbjerg.
Gennem mange år gravede man her tørv og fandtes en større spagnumproduktion sted. Nu er store områder af mosen dog fredet og omdannet til et naturreservat Her kan man bl.a. møde vildsvin, kronhjorte og ørne samt se en koloni af skaven. og er man heldig kan man bl.a. se de store ørne svæve på udkik efter føde . Ser ser man videre i nordøstlig retning finder man Muldbjergene, der rager op godt 20 km. borte - ved Kattegat, hvis vand også kan skimtes.
Solbjerg fylder ikke meget på landkortet. Den består af godt 100 husstande med omkring 200 indbyggere og en bebyggelse, der rummer både gamle og nyere huse og gårde. Der er ikke mange selvstændig næringsdrivende tilbage . Tidliger var der liv på bøndergårdene samt i byens nu nedlagte kommuneskole. Her er i stedet oprettet en privat spicialskole Der var tidligere 4 dagligvarebutikker, et bageri, en smedie, en murer og et par tømrevirksomheder samt mekanikerværksted. Alt ialt hvad en landsby havde og har brug for i det daglige. Det er nu fortid. Udviklingen er gået her som for de fleste landsbyer. Landbrugsbedrifter er lagt sammen og drives som som stordrift., nogle med tilhørende juletræsproduktion. Der er derfor også sket en befolkningsnedgang. Kundegrundlaget og dermed indtjeningen for dagligvareforretningerne og de forskellige servicevirksomheder blev efterhånden for lille , hvorfor de stille og rolig så sig nødsaget til at ophøre
Tidligere gik privatbanen "Aalborg-Hadsund" gennem Solbjerg. Her kørte det dengang legendariske damplokomotiv "Hadsundpeter", forspændt gods og personvogne, og bragte varer og passagerer sikkert frem til deres bestemmelsessteder langs ruten, men selve byen måtte nøjes med et trinbræt og et signal man selv skulle betjene. Byens jernbanestation med tilhørende posthus, blev af forskellige årsager placeret ca.2 km.- sydøst for byen, - ved det daværende savværk. Omkring stationen opstod Solbjerg Stationsby, som en knopskydning . Stationsbyen voksede efterhånden til omkring 25 husstande. endda med egen købmandsforretning i en lang årrække , smukt beliggende tæt på Ravnborgskoven. Her finder man idag en større brændsels handel, der hovedsagelgit sælger træ til brændefyr og lignende
Aalborg-Hadsundbanen og dermed også stationen er for længst nedlagt, men på den tidligere banestrækning, der snor sig gennem Østhimmerlands kønne landskab, fra Aalborg til Hadsund, er i stedet anlagt en asfalteret cykelsti, hvor der med passende mellemrum er anlagt rastepladser med borde og bænke. Ligeledes er der mellem Solbjerg og Bælum anlagt en lille teltplads med bålsted, , toilet og vand samt bivuaker til fri afbenyttelse.
Solbjerg er dog ikke afsondret af den grund.
Ikke mindre end 5 veje fører til byen, alligevel er der i dag. kun busforbindelse gennem byen to gange dagligt mod førhen en snes daglige forbindelse til henholdsvis Hadsund og Aalborg .
Desværre mærker man i dag at byen sammen med fire-fem større og mindre nabolandsbyer, der ligger i den østligste del af Rebild kommune, har dårlige busforbindelser - eller slet ingen - til den øvrige del af kommunen. Det har den konsekvens, at det der kunne og burde være en sammenhængende helhed halter bagefter på vigtige områder, bl.a. handelsmæssigt. Derfor er Hadsund og Aalborg, som et paradoks, blevet de 2 vigtigste indkøbsbyer for indbyggerne i denne del af kommunen, når man ser bort fra de vare man kan købe lokalt i henholdsvis Bælum og Terndrup.
Graverhusene, beliggende næsten som en lysning i skoven, små 2 km. syd for Solbjerg med sine enkelte gårde og store og små huse langs den gamle snoede vej, er en køn lokalitet, der hører med i beskrivelsen af egnen omkring Solbjerg, Her har institutionen "No Name" til huse. En social pædagogisk institutin for unge. Her kan man eksempelvis overvære cirkus med de unge som aktører. Man har også mulighed for vægklatring under kyndig vejledning samt gennemtrave "overlevelsesbane".
De fem velholdte godser: Ny Wiffertsholm, Gl. Wiffertsholm Porsgården, Ravnborg og Fredenslund, der med sine store jord- og skovarealer omkranser Solbjerg mod syd og øst hører også med ind i billedet. De fem godser gav tidligere arbejde til mange af familierne i Solbjerg og Graverhusene i såvel ved landbruget samt i deres tilhørende skovbrug.
Børn trives i Solbjerg. Aktiviteterne foregår bl.a i og ved Bælum-Solbjerg spejdernes borg, der førhen var idrætsforeningens klubhus. På de førhen flittig brugte boldbaner er der plantet buske og træer og anlagt jordvolde. Her er rigeligt plads til både lejr og bålplads for spejderne, og fungere således også som en anderledes tumleplads for byens børn, der ønsker andet end boldspil. Pladsen står derfor til fri afbenyttelse for alle byens børn Idrætsforeningens aktiviteter er i stedet flyttet til Bælum.
På pladsen tænder borgerforeninge også sit årlige Sante Hans bål og afholder sin legendariske "Pinsefest" hvor man rejser den for byens så traditionsrige "Majstang". En ældgammel østhimmerlandsk tradition, der her stadig holdes i hævd, ligesom i mange af nabolandsbyerne. Majstangen er en hyldest til frugbarhedsgudinden.
. Solbjerg Borgerforening er drivkraften til de fleste aktiviteter, der foregår i byen . Bl.a. ejer og driver den byens meget benyttede forsamlingshus, med dens to smukke og velholdte festsale,. der kan lejes af alle og indeholder de facaliteter et godt arrengement har brug for, - så som komplet service til 120 personer, opvaskemaskine m.m. og ikke at forglemme en cene til underholdning af forskellig art. I forsamlingshuset afholder foreningen også sine egne arrangementer,
Borgerforeningen søger også at varetage byens ve og vel bl.a. gennem en god dialog med de kommunale myndigheder. En af Borgerforeningens initiativer har, i samarbejde med kommunen. bl.a været byens forskønnelse - ved at stå i spidsen for, - med frivillig arbejdskraft at få anlagt et smukt torv midt i byen med blomster, buske og træer, borde og bænke. Borgeforeningen sørger også for vedligeholdelse af byens flagalle , og sørger for opsætning af de mange flagstænger og flag til påske og pinse samt konfirmation- Et virkelig smukt sy, når der er flagalle langs alle byens gader og stræder
Man udlåner også flagene til private begivenheder som f.eks. bryllup og sølvbryllup mod et mindre beløb, når blot man henvender sig til Borgerforeningen en uge før begivenheden
På et areal, stillet til rådighed af spejderne, har Borgerforeningen - opsat gynger og sandkasse, der står til fri rådighed for alle. På pladsen , som på byens torv , er der opstillet borde og bænke, hvor man kan tage sig en snak eller et fortjent hvil. og med disse som udgangspunkter kan turister stifte nærmere bekendskab med byen
Man må ikke snyde sig selv ved ikke at aflægge kirken og den smukt anlagte kirkegård et besøg. I våbenhuset ligger en gratis brocure med en kort beskrivelse af kirken og for et mindre beløb kan desuden købes en bog om dens spændende historie, og træffer man graveren svarer han gerne på yderligere spørgsmål- (Bogen kan også læses på Bælum - Solbjerg kirkers hjemmeside) Dette var kun en kort beskrivelse af Solbjerg og omegn. Aflæg den selv et besøg og nyd den smukke natur den ligger midt i.
![]() Majbøg 2006, Solbjerg |